Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne. Impreza realizowana jest cyklicznie od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu organizowane są eliminacje półfinałowe podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych prezentują swoje wyroby.
Podczas każdego półfinału jak również w trakcie finału organizowany jest konkurs "Małopolski Smak", w którym zgłoszone produkty i potrawy, ocenia komisja konkursowa, które przyznaje Grand Prix oraz II i III miejsce. Zwycięzcy półfinałów otrzymują "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane są najlepsze produkty całej Małopolski.
Także publiczność odwiedzająca kiermasze wskazuje najlepsze według niej produkty w specjalnym plebiscycie publiczności. Publiczność zagłosuje na produkty w kategoriach: „Ekologiczne przysmaki", „Tradycyjne specjały", „Smakołyki z legendą", „Jak u mamy". Na głosujących podczas każdego z kiermaszów czekają atrakcyjne nagrody.
Półfinały VII Małopolskiego Festiwalu Smaku
Oświęcim – 5 czerwca, Rynek
Kraków – 11-12 czerwca, plac Wolnica
Tarnów – 19 czerwca, Rynek
Wadowice – 26 czerwca, Rynek
Nowy Sącz – 2 lipca, Rynek
Nowy Targ – 10 lipca, Rynek
Miechów – 17 lipca, plac T. Kościuszki
Wielki finał odbędzie się w Krakowie, na placu Wolnica 27-28 sierpnia.
Oświęcim – Rynek
5 czerwca 2011 r.
godz. 10:00 Otwarcie oświęcimskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku, przedstawienie zasad konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak", prezentacje wystawców, rozpoczęcie degustacji oraz plebiscytu „Małopolski Smak"
godz. 10:10–11:00 Prezentacje artystyczne, cz. I
-orkiestra dęta – Gminne Centrum Kultury w Polance Wielkiej
-mażoretki „Voyage" - Gminne Centrum Kultury w Polance Wielkiej
-grupa „Paświszczanie" z towarzyszeniem kapeli, „Brzeszczanki" – Ośrodek Kultury w Brzeszczach
godz. 11:00 Rozpoczęcie konkursu „Małopolski Smak"
godz. 11:05–12:00 Prezentacje artystyczne, cz. II
-grupy: „Jawiszowianki", „Przecieszynianki" – Ośrodek Kultury w Brzeszczach
-Dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca „Iskierki" - Ośrodek Kultury w Brzeszczach
-„Iskierkowa Familia" - Ośrodek Kultury w Brzeszczach
-Zespół Pieśni i Tańca „Holan" – Gminne Biblioteka Publiczna w Oświęcimiu z siedzibą w Grojcu
godz. 12:00 Rozpoczęcie pokazu gotowania w wykonaniu restauratorów
godz. 12:05–13:50 Prezentacje artystyczne, cz. III
-grupy taneczne: „Frezja" i Magic Dance" – Oświęcimskie centrum Kultury
-grupy taneczne: „Shade", „Power", „Folk and Dance" – Gminne Centrum Kultury w Polance Wielkiej
-Szkoła Tańca „Grawitacja" – Oświęcim
-Szkoła Tańca „Prestiż" – Oświęcim
godz. 13:50–15:00 „Bądź zdrów na zdrowie" – interaktywny program dla dzieci i dorosłych w wykonaniu Uli Pakuły, cz. I
godz. 15:00 Zakończenie plebiscytu „Małopolski Smak"
godz. 15:05–15:25 „Bądź zdrów na zdrowie" – interaktywny program dla dzieci i dorosłych w wykonaniu Uli Pakuły, cz. II
godz. 15:25–15:45 Muzyka mechaniczna
godz. 15:45–17:00 Koncert zespołu „Redlin"
godz. 17:00 Rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak", wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom Festiwalu, losowanie nagrody dla publiczności
godz. 17:20 Koncert grupy „Owejszyn Band"
Organizatorzy półfinału oświęcimskiego:
-Samorząd Województwa Małopolskiego
-Oświęcimskie Centrum Kultury
-Urząd Miasta Oświęcim