Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Wielki Finał ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Dzień z Podravką”

4 kwietnia w Warszawie w Centrum technik Kulinarnych Doram poznamy najaktywniejszą szkołę, drużynę oraz nauczyciela, którzy zostaną wyłonieni w finale konkursu Dzień z Podravką.

Wielki Finał ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Dzień z Podravką”

Fot. Iwona Kawala-Zwolińska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych ZST-U w Trzebini

 

„Dzień z Podravką" to warsztaty i konkurs adresowany do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych. W ich trakcie uczestnicy poznali nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach.

Celem warsztatów było otwarcie na nowe technologie, trendy i receptury oraz wykorzystanie nowych technik na przykładzie kuchni polskiej i śródziemnomorskiej, podniesienie atrakcyjności i jakości kształcenia zawodowego oraz zwiększenie praktycznej wiedzy na temat nowych trendów kulinarnych. Wykorzystania ich w tradycyjnej kuchni.

Organizatorzy żywią nadzieję, iż dzięki nowo zdobytej wiedzy uczestnicy warsztatów mogą znacząco zwiększyć swoją atrakcyjność zawodową na rynku pracy.

Pomysłodawcą projektu była „Fundacja Łączenia światów" ,a mecenasem firma Podravka Polska. Warsztaty powodził Łukasz Konik.

W finale bierze udział siedem szkół z siedmiu województw:

1.Zespół Szkół nr 2 w Dzierżoniowie,

2.Zespół Szkół Techniczno – Usługowych w Trzebini

3.Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 Gastronomik w Łodzi

4.Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu k. Koła

5.Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie

6.Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu

7.Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze

W konkursie biorą udział ekipy składające się z laureatów konkursów szkolnych.

Z naszego regionu do finału zaklasyfikowali się uczniowie z klasy III d o kierunku Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego.

Każda z ekip startujących dostanie tzw. Black Box, w którym będą się znajdować

produkty z których, po przygotowaniu własnych receptur, należy ugotować przystawki i dania główne.

Na całe zadanie ekipy mają 110 minut. Tuż po obradach jury poznamy zwycięzców.