Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Finał III Małopolskiego Festiwalu Smaku

Po raz kolejny przedstawiciele z powiatu Chrzanowskiego zachwycili podniebienia przybyłych na Plac Wolnica w Krakowie gości.

Finał III Małopolskiego Festiwalu Smaku

Serwowane przez nich potrawy to efekt długiej pracy i znakomitego kunsztu kulinarnego kucharzy oraz producentów ziemi chrzanowskiej. W kategorii „najatrakcyjniejsze danie restauracyjne” wystartowała restauracja Stare Mury prezentując oryginalnie nazwaną potrawę "Płonący zadek wieprzowy”. Kusił on przybyłą publiczność nie tylko smakiem, ale i wspaniałym aromatem. Warto dodać, iż podawany był z „Ziemniakami po cabańsku”, które w ubiegłym roku zwyciężyły w konkursie.


Kolejnym reprezentantem była firma cateringowa „Smakosz” z Chrzanowa, która przygotowała kilka rodzajów pierogów, rozchodzących się jak świeże bułeczki. Pierogi z kaszą, boczkiem, mięsem oraz ruskie znalazły liczne grono nabywców a startowały w kategorii „gotowe dania i potrawy”.


Zakład Przetwórstwa Mięsnego M. Kumala, T. Paszcza z Myślachowic  zaserwował "pasztet myślachowicki.", ale do Krakowa przywieziono też pozostałe wyśmienite wyroby tej firmy.


Przez dwa dni trwania festiwalu przy stoiskach w/w wystawców kłębiły się tłumy smakoszy. Pomimo, że potrawy nie zdobyły tym razem żadnej nagrody to olbrzymia ilość wydanych porcji i zainteresowanie mówią same za siebie.  

Poza głównym konkursem restauracja Stare Mury wzięła udział w organizowanym pokazie kulinarnym, gdzie w specjalnym namiocie wybrani restauratorzy przygotowali swoje pokazowe dania. Z naszej strony zaprezentowany został kurczak w orzechach podany z ryżem oraz specjalnie przygotowanymi na tę okazję sałatkami.


III Małopolski Festiwal Smaku prowadzony był przez znanego kucharza Karola Okrasę i Roberta Karpowicza z RMF MAXXX. W komisji konkursowej zasiedli najwspanialsi kucharze polscy i międzynarodowi m.in.:Zbigniew Kurleto, Teofilos Vafilis, Wojciech Wołosowski oraz Kurt Scheller, któremu pomagał w ocenie jego własny pies. Nad przedstawicielami Powiatu Chrzanowskiego  pieczę sprawował Wydział Promocji i Funduszy Pozabudżetowych Starostwa Powiatowego w Chrzanowie.
Festiwal z roku na rok staje się coraz bardziej prestiżową imprezą, jak mówił Karol Okrasa - „być może kiedyś będzie taki sławny jak Festiwal w San Remo, bądź w Opolu”.


Serdecznie dziękujemy przedstawicielom powiatu Chrzanowskiego za udział i prezentację swoich wyrobów, zaangażowanie oraz przyczynianie się do promocji naszego powiatu.

 

Lista nagrodzonych

 

NAGRODY JURY


- wyroby piekarnicze i cukiernicze
Ciasto flisackie z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich z Kątów
- wędliny oraz przetwory mięsne
Kiełbasa krakowska sucha z Masarni Krakowskiej z Krakowa
- sery i inne przetwory mleczne
oscypek owczy Pana Władysława Barnasia z Czerwiennego
- gotowe dania i potrawy
hałuski tarciane z kapustą z Gospodarstwa Agroturystycznego „U Pradziada” ze Stasikówki
- inne produkty
miód spadziowy z Gospodarstwa Pasiecznego Państwa Zofii i Grzegorza Kiejdo z Bochni
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne
pierś lazurowa z Restauracji „Laguna” z Gorlic

 


NAGRODY PUBLICZNOŚCI

- wyroby piekarnicze i cukiernicze
chleb królewski z bakaliami z Firmy „Strusinianka” z Tarnowa
- wędliny oraz przetwory mięsne
kabanos wieprzowy z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego „Rolmat” z Biertowic
- sery i inne przetwory mleczne
lody tradycyjne z Firmy Handlowo Produkcyjnej „Melba” z Krzeszowic
- gotowe dania i potrawy
bigos z Koła Gospodyń Wiejskich z Klęczana
- inne produkty
specjalność gospodarza z Zakładu Przetwórstwa Rybnego „Krak-Marfish” z Poskwitowa
- przetwory owocowe i warzywne
sałatka warzywna fitness z Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw Pana Stanisława Tracza z Dąbrowy Tarnowskiej

 


POKAZ GOTOWANIA NA ŻYWO


Restauracja „Antonio” z Krakowa - laureat
 
Galeria zdjęć