Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

VI Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku.

W dniach 28-29.08.2010 r. na krakowskim Placu Wolnica odbył się VI Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku, w którym udział wzięło blisko 50 wystawców -laureatów tegorocznych półfinałów.

VI Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Powiat chrzanowski reprezentowały Firma Cateringowa Smakosz z Chrzanowa i Restauracja Stare Mury z Chrzanowa. Smakosz oprócz różnorakich rodzajów pierogów serwował Żurek po krakowsku biorący udział w plebiscycie publiczności i konkursie Małopolski Smak. Stare Mury tradycyjnie przygotowały „Ziemniaki po Cabańsku", nagrodzone podczas II Festiwalu Smaku oraz barszcz czerwony na zakwasie z żurku z fasolą i grzybami. Potrawy przygotowane przez przedstawicieli Powiatu Chrzanowskiego przyciągały zgromadzoną na Placu Wolnica publiczność zapachem a przede wszystkim wyśmienitym smakiem.

 

Galeria zdjęć


W PLEBISCYCIE PUBLICZNOŚCI

Kategoria
Ekologiczne Przysmaki: Anna i Adam Susek z Bulowic- „Kiełbasa staropolska w słoiku"
Tradycyjne specjały: Firma Smakosz z Chrzanowa: „Żurek po krakowsku"
Smakołyki z legendą: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Batczew z Klikuszowej - „Kiełbasa swojska"
Jak u mamy: Spiżarnia z Nowego Targu - „Gulasz flisacki"

 

KONKURS

 

Nagrody Komisji Konkursowej

1 miejsce
Bacówka z Rajbrotu: „Brawuś z kómory"

2 miejsce
Firma Gawor z Podstolic: „Szynka Podstolego"
3 miejsce
Powiatowe Koło Pszczelarzy z Miechowa: „Miód faceliowy"

 

 

W pokazie gotowania na żywo wygrała Restauracja „Dwór z Niedzicy"
Danie: Fileciki jagnięce na sosie z grzybów leśnych z kiszką grulaną i bukietem sałat winegretem

 

Atrakcją dla podniebienia wszystkich obecnych w niedzielę na Placu Wolnica było przygotowane przez znanych szefów kuchni 100 litrów żurku gotowanego w specjalnym kociołku podawanego w czarkach chlebowych.