Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Konkurs na nazwę dla potrawy regionalnej „Prażone czy Pieczone”

Starostwo Powiatowe w Chrzanowie wraz z tygodnikiem „Przełom” zorganizowało w okresie 17 luty - 3 marca 2005r. konkurs na nazwę dla potrawy regionalnej „Prażone czy Pieczone”.

Konkurs na nazwę dla potrawy regionalnej „Prażone czy Pieczone”

Mieszkańcy Powiatu Chrzanowskiego wybierali spośród trzech możliwości:

  1. Pieczone ziemniaki
  2. Prażone
  3. Ziemniaki po cabańsku.

Najwięcej głosów otrzymała nazwa „ziemniaki po cabańsku” stając się zarazem nazwą regionalnej potrawy Powiatu Chrzanowskiego.

20 marca o godz. 9.00 odbyła się uroczystość wręczenia nagród, tj. glinianych oraz żeliwnych kociołków ufundowanych przez tygodnik „Przełom”, Firmę Produkcyjno-Handlową PAK-ARS z Chrzanowa oraz Starostwo Powiatowe w Chrzanowie. Nagrodami zostali uhonorowani  uczestnicy konkursu:

  • Małgorzata Grygierczyk – Luszowice
  • Józefa Kuc – Chrzanów
  • Franciszek Smółka – Trzebinia
  • Katarzyna Tarabuła – Płaza
  • Małgorzata Kasprzyk – Chrzanów
  • Aneta Siarczyńska – Chrzanów