Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

XI Konkurs Potraw Regionalnych

W dniu 22 maja 2005 roku na terenie Narodowego Parku Etnograficznego w Wygiełzowie odbył się XI  Konkurs Potraw Regionalnych połączony z degustację. Organizatorem konkursu był Skansen w Wygiełzowie. Głównymi kryteriami oceny była tradycyjność i smak serwowanych potraw oraz wrażenie artystyczne związane z prezentowanymi przyśpiewkami, strojami krakowskimi i przepisami kulinarnymi.
XI Konkurs Potraw Regionalnych
Konkursowi na potrawę regionalną towarzyszyła prezentacja zespołów folklorystycznych z 18 miejscowości Powiatu Chrzanowskiego, Jaworzna oraz liczne atrakcje nie z tej epoki takie jak chodzenie na szczudłach, całowanie młota, strzelanie z bata, pokazy zajęć domowych w gospodarstwach, kiermasz sztuki ludowej. Podczas konkursu prezentowali się również rzemieślnicy, np. kowale, koszykarze którzy pletli koszyki z wikliny i korzenia sosnowego oraz rzeźbiarze. Jury Konkursu wyrażając zadowolenie z poziomu występujących zespołów i zgodnością potraw z tradycją Ziemi Chrzanowskiej w zakresie receptury i walorów smakowych przyznał wszystkim zespołom jednakowe uznanie i nagrody w postaci bonów towarowych.