Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Ziemniaki po cabańsku – Najlepszy Smak Małopolski

Nasza regionalna potrawa zwyciężyła w konkursie Małopolski Smak w kategorii: gotowe dania i potrawy podczas II Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Ziemniaki po cabańsku – Najlepszy Smak Małopolski

 

Zobacz galerie

 

W dniach 9 i 10 września odbył się finałowy kiermasz II Małopolskiego Festiwalu Smaku, imprezy zorganizowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego na Krakowskim Placu Wolnica.
W kiermaszu udział wzięło ponad 30 wystawców z całej Małopolski, którzy zostali laureatami w konkursach i plebiscytach organizowanych podczas letnich półfinałów Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Nie zabrakło również przedstawicieli Chrzanowa, którzy do konkursu wystartowali z naszą sztandarowa potrawą Ziemniakami po cabańsku, które nawiasem mówiąc na Placu Wolnica zrobiły furorę.
II Małopolski Festiwal Smaku prowadzony był przez Karola Okrasę, znakomitego kucharza, który okazał się równie dobrym konferansjerem oraz Roberta Karpowicza z RMF MAXXX. Prowadzący kilkakrotnie odwiedzali nasze stoisko, a nazwa ziemniaki po cabańsku rozbrzmiewała na całym Placu Wolnica.
Wyjazd na II Małopolski Festiwal Smaku koordynował Wydział Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Chrzanowie, a uczestnikami byli Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej wraz z Restauracjami Barter i Stare Mury.
Podczas dwudniowego kiermaszu na Placu Wolnica przez cały czas unosił się zapach ziemniaków po cabańsku, który kusił i przyciągał przybyłych gości do stoiska, a każdy z nich chciał spróbować naszej lokalnej potrawy. W momencie otwarcia garnka z ziemniakami byliśmy bezkonkurencyjni, w kilka minut przy stoisku pojawiał się tłum ludzi.
Przez dwa dni kiermaszu restauratorzy przygotowali blisko pół tony naszego przysmaku. W sobotę o godz. 11:00 nastąpiło oficjalne otwarcie Festiwalu Smaku przez Marszałka Województwa Małopolskiego Pana Janusza Sepioła. W ciągu dnia rozbrzmiewała muzyka zespołu Whiskey River, organizowano konkursy dla dzieci, a przede wszystkim degustowano przysmaki z całej Małopolski. W ramach imprezy został zorganizowany Konkurs oraz Plebiscyt Małopolski Smak. Niedziela to najważniejszy dzień imprezy, gdyż właśnie wtedy komisja składająca się z wybitnych kucharzy kuchni polskiej oraz międzynarodowej oceniała przygotowane potrawy, przewodniczącym komisji był Pan Robert Sowa – doświadczony i utytułowany kucharz, mistrz kuchni w hotelu Jan III Sobieski. Z jego kunsztu korzysta również Polska Reprezentacja w Piłce Nożnej.
  Tak jak w dniu poprzednim stoisko nasze pełne było gości pragnących poznać smak potrawy o tajemniczej dla nich nazwie „Ziemniaki po cabańsku”.
Od godziny 12:00 obradowała komisja, renomowani kucharze oceniali potrawy konkursowe, Ziemniaki po cabańsku, upieczone w glinianym garnku i przygotowane według tradycyjnej receptury podane zostały na liściach kapusty, z kefirem oraz ogórkiem kiszonym. Do konsumpcji służyły specjalnie na tę okazję wystrugane dzidki – dokładnie tak dawniej jadało się naszą lokalna potrawę. Komisja z uznaniem smakowała naszych ziemniaków. Dodatkowo poza konkursem restauracja Stare Mury, przygotowała specjalnie na tę okazję udziec wieprzowy, według przepisu ich szefa kuchni Pana Tadeusza Trębacza. Tej znakomitej potrawy można zasmakować w Starych Murach.  Pani Teresa Bytomska opowiedziała Komisji o sposobie przyrządzania potrawy oraz jej pochodzeniu i sposobie podawania, dzięki czemu zdobyliśmy dodatkowe punkty w konkursie.
Werdykt Jury ogłosił Marszałek Województwa Małopolskiego - I miejsce dla Ziemniaków po Cabańsku . Na scenie pojawili się przedstawiciele Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej, Restauracji Barter oraz Stare Mury, nagrodą był dyplom Małopolski Smak oraz przepiękna statuetka.

Pragniemy serdecznie podziękować za uczestnictwo, ogrom pracy, włożone serce oraz zaangażowanie Panu Jackowi Krężlowi,  Panu Tadeuszowi Trębaczowi, Panu Piotrowi Jeleniowi, Panu Pawłowi Chodlewskiemu, Pani Annie Pierzak, Panu Wiesławowi Bytomskiemu, Pani Teresie Bytomskiej, Panu Ryszardowi Bytomskiemu, Panu Antoniemu Liszce. Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Wicestarosty Stanisławy Klimczak oraz Radnych Powiatu Chrzanowskiego, którzy zaszczycili nas swoją obecnością. Za wypożyczenie dekoracji dziękujemy Panu Franciszkowi Brzózce - Sołtysowi Karniowic, Pani Barbarze Paszcza oraz pracownikom Domu Pomocy Społecznej w Płazie. Podziękowania za patronat medialny kierujemy do Tygodnika Ziemi Chrzanowskiej „Przełom”. Serdecznie dziękujemy organizatorom II Małopolskiego Festiwalu Smaku za pomoc w przygotowaniach oraz zapewnienie miłej atmosfery. Pragniemy również podziękować Restauracji Pepe’s za dołączenie się do imprezy oraz pomoc podczas II Małopolskiego Festiwalu Smaku.