Impulsem do zorganizowania niniejszego Festiwalu stał się sukces naszej lokalnej potrawy w półfinale i finale II Małopolskiego Festiwalu Smaku, podczas którego Ziemniaki po Cabańsku zajęły I miejsce.
Pragnąc promować nasz regionalny przysmak wychodzimy do mieszkańców powiatu z propozycją uczestnictwa w imprezie. W ramach przedsięwzięcia zorganizowany zostanie Konkurs na Najlepszą Potrawę, a Jury pod przewodnictwem Karola Okrasy znanego z programu „Kuchnia z Okrasą” emitowanym w TVP 1, będzie smakować i oceniać przygotowane przez uczestników specjały. Dopuszczalne są wszelkie wariacje związane z przygotowaniem pieczonych ziemniaków. Wyznaczono trzy kategorie konkursowe:
- Garnek samorządowca
- Garnek restauratora
- Garnek mieszkańca
Zwycięzca otrzyma statuetkę oraz tytuł Mistrza Garnka „Ziemniaków po Cabańsku”. Impreza otwarta jest dla wszystkich mieszkańców powiatu. Każdy z uczestników proszony jest o zabezpieczenie zaplecza do przygotowania prezentacji i degustacji potrawy, tj. garnek wraz z produktami niezbędnymi do przygotowania pieczonych, drewno, sztućce oraz tacki.
Uprzejmie prosimy o potwierdzenie uczestnictwa, w terminie do 25 października 2006 r., osoby do kontaktu Joanna Wątroba i Paulina Sośnierz, Wydział Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Chrzanowie, ul. Partyzantów 2, 32 – 500 Chrzanów, tel. 032/ 625 79 37 e-mail: promocja@powiat-chrzanowski.pl.
Program I Festiwalu Ziemniaków po Cabańsku
28 października 2006
Teren Basenu Kąty w Chrzanowie
14.00 - Otwarcie Festiwalu
14.15 - Otwarcie konkursu dla dzieci
14.20 - 15.30 - Pieczenie ziemniaków
15.30 - Otwarcie Konkursu
15.45 - 16.30 - Ocena przygotowanych potraw
16.30 - 17.00 - Narada Jury
17.00 - 17.30 - Rozstrzygnięcie konkursu dla dzieci
17.30 - 18.00 - Ogłoszenie wyników Konkursu oraz wręczenie statuetek
18.00 - 19.00 - Zakończenie imprezy
REGULAMIN KONKURSU NA NAJLEPSZA POTRAWĘ ORAZ TYTUŁ MISTRZA GARNKA „ZIMENIAKÓW PO CABAŃSKU” REALIZOWANEGO W RAMACH „I FESTIWALU ZIEMNIKÓW PO CABAŃŚKU W CHRZANOWIE”