Serwowane przez nich potrawy to efekt długiej pracy i znakomitego kunsztu kulinarnego kucharzy oraz producentów ziemi chrzanowskiej. W kategorii „najatrakcyjniejsze danie restauracyjne” wystartowała restauracja Stare Mury prezentując oryginalnie nazwaną potrawę "Płonący zadek wieprzowy”. Kusił on przybyłą publiczność nie tylko smakiem, ale i wspaniałym aromatem. Warto dodać, iż podawany był z „Ziemniakami po cabańsku”, które w ubiegłym roku zwyciężyły w konkursie.
Kolejnym reprezentantem była firma cateringowa „Smakosz” z Chrzanowa, która przygotowała kilka rodzajów pierogów, rozchodzących się jak świeże bułeczki. Pierogi z kaszą, boczkiem, mięsem oraz ruskie znalazły liczne grono nabywców a startowały w kategorii „gotowe dania i potrawy”.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego M. Kumala, T. Paszcza z Myślachowic zaserwował "pasztet myślachowicki.", ale do Krakowa przywieziono też pozostałe wyśmienite wyroby tej firmy.
Przez dwa dni trwania festiwalu przy stoiskach w/w wystawców kłębiły się tłumy smakoszy. Pomimo, że potrawy nie zdobyły tym razem żadnej nagrody to olbrzymia ilość wydanych porcji i zainteresowanie mówią same za siebie.
Poza głównym konkursem restauracja Stare Mury wzięła udział w organizowanym pokazie kulinarnym, gdzie w specjalnym namiocie wybrani restauratorzy przygotowali swoje pokazowe dania. Z naszej strony zaprezentowany został kurczak w orzechach podany z ryżem oraz specjalnie przygotowanymi na tę okazję sałatkami.
III Małopolski Festiwal Smaku prowadzony był przez znanego kucharza Karola Okrasę i Roberta Karpowicza z RMF MAXXX. W komisji konkursowej zasiedli najwspanialsi kucharze polscy i międzynarodowi m.in.:Zbigniew Kurleto, Teofilos Vafilis, Wojciech Wołosowski oraz Kurt Scheller, któremu pomagał w ocenie jego własny pies. Nad przedstawicielami Powiatu Chrzanowskiego pieczę sprawował Wydział Promocji i Funduszy Pozabudżetowych Starostwa Powiatowego w Chrzanowie.
Festiwal z roku na rok staje się coraz bardziej prestiżową imprezą, jak mówił Karol Okrasa - „być może kiedyś będzie taki sławny jak Festiwal w San Remo, bądź w Opolu”.
Serdecznie dziękujemy przedstawicielom powiatu Chrzanowskiego za udział i prezentację swoich wyrobów, zaangażowanie oraz przyczynianie się do promocji naszego powiatu.
Lista nagrodzonych
NAGRODY JURY
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
Ciasto flisackie z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich z Kątów
- wędliny oraz przetwory mięsne
Kiełbasa krakowska sucha z Masarni Krakowskiej z Krakowa
- sery i inne przetwory mleczne
oscypek owczy Pana Władysława Barnasia z Czerwiennego
- gotowe dania i potrawy
hałuski tarciane z kapustą z Gospodarstwa Agroturystycznego „U Pradziada” ze Stasikówki
- inne produkty
miód spadziowy z Gospodarstwa Pasiecznego Państwa Zofii i Grzegorza Kiejdo z Bochni
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne
pierś lazurowa z Restauracji „Laguna” z Gorlic
NAGRODY PUBLICZNOŚCI
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
chleb królewski z bakaliami z Firmy „Strusinianka” z Tarnowa
- wędliny oraz przetwory mięsne
kabanos wieprzowy z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego „Rolmat” z Biertowic
- sery i inne przetwory mleczne
lody tradycyjne z Firmy Handlowo Produkcyjnej „Melba” z Krzeszowic
- gotowe dania i potrawy
bigos z Koła Gospodyń Wiejskich z Klęczana
- inne produkty
specjalność gospodarza z Zakładu Przetwórstwa Rybnego „Krak-Marfish” z Poskwitowa
- przetwory owocowe i warzywne
sałatka warzywna fitness z Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw Pana Stanisława Tracza z Dąbrowy Tarnowskiej
POKAZ GOTOWANIA NA ŻYWO
Restauracja „Antonio” z Krakowa - laureat
Galeria zdjęć