10 sierpnia trzymajmy kciuki za naszych

W oświęcimskim półfinale IV Małopolskiego Festiwalu Smaku trzy firmy z Powiatu Chrzanowskiego będą walczyć o wejście do wielkiego finału.

10 sierpnia trzymajmy kciuki za naszych

O godzinie 10 przy Oświęcimskim Centrum Kultury zaprezentują się: Chrzanowska firma cateringowa "Smakosz" z wojskową grochówką, restauracja Stare Mury, tym razem z udźcem sarnim w suszonych owocach oraz firma Pasieka z Płazy z miodem wielokwiatowym.

Festiwal trwa od 7 czerwca do 21 września. Zaplanowano cztery półfinały: w Oświęcimiu (10 sierpnia), Nowym Sączu (17 sierpnia), Nowym Targu (24 sierpnia) i Tarnowie (7 września), podczas których zostaną wyłonione zwycięskie potrawy w kilku kategoriach. Finał odbędzie się w Krakowie. Przy okazji powstanie książka kucharska „Kuchnia Małopolska”.

 

Serdecznie wszystkich zapraszamy 

 


Program Oświęcim

 

10.00 - otwarcie kiermaszu produktów tradycyjnych i potraw regionalnych, oficjalne powitanie wystawców przez Pana Marka Sowę, Członka Zarządu Województwa Małopolskiego.

10.15 - prezentacja wystawców oraz przedstawienie zasad konkursu

10.30

● osobiste przywitanie wystawców przez Pana Marka Sowę oraz wręczenie dyplomów – podziękowań za udział w Małopolskim Festiwalu Smaku

● rozpoczęcie degustacji oraz plebiscytu „Małopolski Smak” dla publiczności - zasady plebiscytu

12.00 - „Małopolska Szkoła Smaku”, akcja „Zostań szefem szefa kuchni” - wspólne gotowanie laureata konkursu na najlepszy przepis z mistrzem kuchni Tomaszem Leśniakiem – kucharzem reprezentacji Polski w piłce nożnej

13.00 - rozpoczęcie konkursu „Małopolski Smak” – posiedzenie jury konkursowego oceniającego produkty zgłoszone do konkursu (w komisji m.in. Zbigniew Kurleto – Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Theofilos Vafidis - z pochodzenia Grek, znany z programu „Europa da się lubić”, bierze udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą)

15.00

● zakończenie plebiscytu dla publiczności

● „Małopolska Szkoła Smaku” - „Szkoła mistrzów”  - spotkanie z  Tomaszem Leśniakiem - kucharzem reprezentacji Polski w piłce nożnej, sala w Oświęcimskim Centrum Kultury (około 45 min)

17.00 - rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak”

- wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom

- losowanie nagrody dla publiczności.