Kolejne zwycięstwo

W miniony weekend Powiat Chrzanowski wraz z Restauracją „Stare Mury” oraz Firmą Cateringową „Smakosz” uczestniczył w IV Małopolskim Festiwalu Smaku.
Pomimo deszczowej, jesiennej pogody amatorów tradycyjnych potraw nie brakowało.

 

 

Kolejne zwycięstwo

 

Na krakowskim Placu Wolnica zjawiło się około 20 000 osób, którzy degustowali przygotowane przez wystawców przysmaki.
Na krakowski finał przyjechali laureaci półfinałów odbywających się w okresie letnim na terenie Małopolski. Łącznie na Festiwal przybyło 48 wystawców.
Na specjalnie przygotowanych na Festiwal stoiskach posmakować można było różnego rodzaju pieczywa i wypieków, wędlin i przetworów mięsnych, serów i przetworów mlecznych, miodów, przetworów owocowych i warzywnych oraz gotowych dań i potraw.
Wśród wystawców wyróżniały się Koła Gospodyń Wiejskich, restauratorzy oraz producenci i przetwórcy produktów żywnościowych.
Zgodnie z regulaminem potrawy oceniane były przez publiczność w tzw. Plebiscycie Publiczności oraz w Konkursie przez jury składające się z wybitnych kucharzy kuchni polskiej i międzynarodowej.

 


 

Skład tegorocznego jury konkursowego:
Kurt Scheller (z pochodzenia Szwajcar, prowadzi w Telewizji Polsat program kulinarny "Na ostrzu noża", jest właścicielem warszawskiej szkoły gastronomicznej i szefem kuchni warszawskiego hotelu Rialto),
Theofilos Vafidis (z pochodzenia Grek, znany z programu "Europa da się lubić", bierze udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą, szef kuchni restauracji "Smaki Świata" w Warszawie),
Jerzy Pasikowski (szef fundacji Klub Szefów Kuchni),
Stanisław Chuchrzak (szef kuchni krakowskiej restauracji „Hawełka”),
Mirosław Drewniak (członek kapituły Klubu szefów Kuchni),
Zbigniew Kurleto (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Polskich Piekarzy i Cukierników).
 Dla powiatu chrzanowskiego szczególne były 2 stoiska:
Pierwsze to stoisko Firmy Cateringowej „Smakosz”, która jako laureat półfinału oświęcimskiego przygotowała grochówkę wojskową oraz kilka rodzajów pierogów.
Potrawy cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem publiczności. Jednak to nie wszystko, bo to tradycyjne danie kuchni polskiej zachwyciło również podniebienia Jury Konkursowego. Ku naszej ogromnej uciesze statuetka w kategorii dania gotowe i potrawy trafiła właśnie do Smakosza.
Natomiast na drugim stoisku zaprezentowała się Restauracja „Stare Mury”.
Restauracja: „Stare Mury” wystąpiła poza konkursem podczas pokazu gotowania na żywo i zaprezentowała się z polędwiczkami w sosie wiśniowym. Nie zabrakło również naszej regionalnej potrawy czyli „Ziemniaków po cabańsku”, które wygrały po raz pierwszy 2 lata temu oświęcimski półfinał a następnie krakowski finał na Placu Wolnica. Zwiedzający mogli również zasmakować w golonce oraz „Zadku wieprzowym”, który wygrał oświęcimski półfinał w 2007 r. jako najatrakcyjniejsze danie restauracyjne.
Jesteśmy niezwykle dumni, z wystawców, którzy promują kulinarne bogactwo naszego powiatu oraz pełni podziwu dla ich kunsztu. Kolejny Festiwal Smaku już za rok, dlatego serdecznie zapraszamy do udziału i liczmy na to, iż przyszły rok okaże się równie zwycięski.


Wyniki Konkursu”Małopolski Smak”:

 

  • Wyroby piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie,
  • Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic k. Sułkowic za szynkę wiejską gotowaną,
  • Dania gotowe i potrawy: Firma Smakosz z Chrzanowa za grochówkę wojskową,
  • Sery i przetwory mleczne: Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu za ser tylżycki ekologiczny,
  • Miody: Pasieka Pszczela Ambrozja z Suchej Beskidzkiej za miód spadziowy kremowany,
    Przetwory owocowe i warzywne: Beata Rzeszótko ze Spytkowic za diabelsko wodę,
  • Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne: Gospodarstwo Agroturystyczne Krystyny Stramy z Bańskiej Niżnej za kwaśnicę,
  • Najlepsze danie restauracyjne: Restauracja Pasaż z Tarnowa za drobiowy duet z gęsim fuagro.

Wyniki plebiscytu „Małopolski Smak”:

 

W tym roku plebiscycie oddano prawie 8000 głosów. Rekordową ilość otrzymał zwycięski podpłomyk z cebulą Koła Gospodyń Wiejskich w Niegowici, na który głosowało 1037 osób!

  • Wyroby piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie,
  • Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic za szynkę wiejską gotowaną,
  • Dania gotowe i potrawy: Krak-Marfish z Poskwitowa za małopolski przysmak babuni,
  • Sery i przetwory mleczne: Ryszard Piaskowy, gospodarstwo agroturystyczne ze Słopnic za sery owcze ze 100% mleka owczego,
  • Miody: Pasieka Stanisław Pietrzak z Myślenic za miód spadziowy,
  • Przetwory owocowe i warzywne: Gospodarstwo ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic za ogórki w zalewie czosnkowej.

GALERIA ZDJĘĆ: