Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Podwójnie doceniony Smak Ziemniaków

Ziemniaki po Cabańsku zdobywają kolejne laury. Tym razem nasz lokalny przysmak zawojował wystawę dorobku kultury pasterskiej „Redyk na Bielanach" w Krakowie.

Podwójnie doceniony Smak Ziemniaków

Popularne prażone triumfowały podwójnie w konkursie „Małopolski Produkt Turystyczny" zajmując II miejsce w kategorii na najlepszy pomysł promujący region za pomocą produktu tradycyjnego lub regionalnego oraz IV miejsce w kategorii na najlepiej udokumentowaną historię produktu potwierdzającą jego tradycyjność.
Uroczystego wręczenia nagród dokonał Pan Wojciech Kozak Członek Zarządu Województwa Małopolskiego.


Nadmieniamy, że potrawę wystawił Powiat Chrzanowski wraz z Restauracją Stare Mury z Chrzanowa.


„Redyk na Bielanach" to pierwsza wystawa dorobku kultury pasterskiej, którą zorganizowali: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Fundacja Rozwoju Regionu Rabka oraz Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
Oprócz rozstrzygnięcia konkursu przybyli goście mogli uczestniczyć w: kiermaszu wyrobów regionalnych, degustacji tradycyjnych potraw, pokazie zaganiania owiec, pokazie GOPR oraz pokazie pucenia oscypka.

Galeria zdjęć 


Wyniki konkursu:
Zwycięzcy w kategorii na najlepszy pomysł promujący region za pomocą produktu tradycyjnego lub regionalnego:
1. „Makaron Domowy Wiśnicki"
2. „Ziemniaki po Cabańsku"
3. „Chleb Dziadka Mikołaja z Lipnicy"
4. „Jabłka z Leszczyny"
5. „Susorki z Lipnicy Górnej"

 

Zwycięzcy w kategorii na najlepiej udokumentowaną historię produktu potwierdzającą jego tradycyjność:
1. „Chleb Dziadka Mikołaja z Lipnicy"
2. „Makaron Domowy Wiśnicki"
3. „Jabłka z Leszczyny"
4. „Ziemniaki po Cabańsku"
5. „Susorki z Lipnicy Górnej"