VI Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku.

W dniach 28-29.08.2010 r. na krakowskim Placu Wolnica odbył się VI Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku, w którym udział wzięło blisko 50 wystawców -laureatów tegorocznych półfinałów.

VI Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Powiat chrzanowski reprezentowały Firma Cateringowa Smakosz z Chrzanowa i Restauracja Stare Mury z Chrzanowa. Smakosz oprócz różnorakich rodzajów pierogów serwował Żurek po krakowsku biorący udział w plebiscycie publiczności i konkursie Małopolski Smak. Stare Mury tradycyjnie przygotowały „Ziemniaki po Cabańsku", nagrodzone podczas II Festiwalu Smaku oraz barszcz czerwony na zakwasie z żurku z fasolą i grzybami. Potrawy przygotowane przez przedstawicieli Powiatu Chrzanowskiego przyciągały zgromadzoną na Placu Wolnica publiczność zapachem a przede wszystkim wyśmienitym smakiem.

 

Galeria zdjęć


W PLEBISCYCIE PUBLICZNOŚCI

Kategoria
Ekologiczne Przysmaki: Anna i Adam Susek z Bulowic- „Kiełbasa staropolska w słoiku"
Tradycyjne specjały: Firma Smakosz z Chrzanowa: „Żurek po krakowsku"
Smakołyki z legendą: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Batczew z Klikuszowej - „Kiełbasa swojska"
Jak u mamy: Spiżarnia z Nowego Targu - „Gulasz flisacki"

 

KONKURS

 

Nagrody Komisji Konkursowej

1 miejsce
Bacówka z Rajbrotu: „Brawuś z kómory"

2 miejsce
Firma Gawor z Podstolic: „Szynka Podstolego"
3 miejsce
Powiatowe Koło Pszczelarzy z Miechowa: „Miód faceliowy"

 

 

W pokazie gotowania na żywo wygrała Restauracja „Dwór z Niedzicy"
Danie: Fileciki jagnięce na sosie z grzybów leśnych z kiszką grulaną i bukietem sałat winegretem

 

Atrakcją dla podniebienia wszystkich obecnych w niedzielę na Placu Wolnica było przygotowane przez znanych szefów kuchni 100 litrów żurku gotowanego w specjalnym kociołku podawanego w czarkach chlebowych.