Ziemniaki po cabańsku - prawdziwa kariera dopiero się zaczyna

Zaledwie dwa tygodnie minęły od wpisania Ziemniaków po cabańsku na listę produktów tradycyjnych a potrawa ta zyskuje coraz większy rozgłos na arenie ogólnopolskiej. Piszą o niej popularne gazety, znalazła się też w przepisach znanego kucharza Macieja Kuronia.

Ziemniaki po cabańsku - prawdziwa kariera dopiero się zaczyna

Przypominamy, że po kilku latach prac, promocji i gromadzenia dokumentacji udało się umieścić potrawę na liście produktów tradycyjnych. Decyzję tą podjęto 19 listopada w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, gdzie Rada ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem Wojciecha Kozaka Członka Zarządu Województwa Małopolskiego zapoznała się z naszym lokalnym przysmakiem oraz wnioskiem dokumentującym historię oraz znaczenie potrawy.


Nadmieniamy, że potrawa doczekała się własnego święta organizowanego co roku Festiwalu Ziemniaków po cabańsku oraz zdobywała liczne nagrody w konkursach, plebiscytach i festiwalach.


Poniżej podajemy linki do stron, gdzie zamieszczone zostały informacje o naszym przysmaku:

 

Rzeczpospolita

Przepisy Macieja Kuronia

E-fakt.pl

Gazeta Wyborcza

Wirtualna Polska

Wikipedia

Moje gotowanie

Kasztelania