Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Finał II Powiatowego Konkursu Wiedzy o Żywności i Prawidłowym Żywieniu Człowieka

Dnia 2 kwietnia 2014 r. w Zespole Szkół Techniczno – Usługowych w Trzebini odbył się finał II Powiatowego Konkursu Wiedzy o Żywności i Prawidłowym Żywieniu Człowieka. Tematem przewodnim tegorocznej edycji były owoce w naszym żywieniu. Konkurs składał się z części praktycznej i teoretycznej.

Finał II Powiatowego Konkursu Wiedzy o Żywności i Prawidłowym Żywieniu Człowieka

Część praktyczna obejmowała przygotowanie przestrzennej pracy plastycznej dowolną techniką z zakresu tematyki wiodącej konkursu.

W części teoretycznej mołodzież rozwiązywała test dotyczący racjonalnego żywienia i prozdrowotnego stylu życia.

Ideą konkursu było;

- propagowanie zdrowego modelu odżywiania wśród młodzieży,

-kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych,

-rozwijanie zainteresowań żywieniowych uczniów,

-zapobieganie chorobom żywieniowozależnym.

Wyniki konkursu:

W kategorii szkoły gimnazjalne:
I. Miejsce - Justyna Urbańczyk (Zespół Szkół nr 3 w Kwaczale) ,
II. Miejsce - Sandra Dudek (Publiczne Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 1 w Chrzanowie),
III. Miejsce - Nicola Michańków (Publiczne Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi nr 1 w Chrzanowie)
Wyróżnienie - Dominika Pytlik (Gimnazjum nr 2 w Trzebini)

W kategorii szkoły ponadgimnazjalne:
I. Miejsce - Ewa Stec (II LO w Chrzanowie)
II. Miejsce - Natalia Grabowska (Zespół Szkół Techniczno – Usługowych w Trzebini)
III. Miejsce - Kamil Głowacz (Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Chrzanowie)
Wyróżnienie - Anna Mirocha (Publiczne Społeczne Liceum Ogółnokształcace w Trzebini)

Podczas przerwy zaproszeni goście wysłuchali prelekcji Pani mgr Jolanty Kubisty z Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Chrzanowie na temat roli owoców w bilansowaniu prawidłowych jadłospisów, a także zostali pouczeni z zakresu zasad spożywania produktów przez pracowników Centrum Dietetycznego NATURHOUSE. Pobyt gości w ZST -U uświetnił pokaz umiejętności kulinarnych i kelnerskich młodzieży z klasy o profilu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Uczniowie przygotowali pyszne potrawy pod okiem Szefa Kuchni Restauracji i Hotelu PLATAN w Chrzanowie - Pana Dariusza Barańskiego i jego współpracownika, absolwenta szkoły - Dawida Jasicę.

Honorowy Patronat :

Adam Potocki - Starosta Powiatu Chrzanowskiego

Stanisław Szczurek - Burmistrz Miasta Trzebini

dr Wojciech Heitzman - Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Chrzanowie

Centrum Dietetyczne NATUREHAUSE