Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

„Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii” - konferencja prasowa

W dniu 2 marca 2016 roku odbyła się konferencja prasowa „Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii”, będąca podsumowaniem prac Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” na rzecz ochrony tradycyjnych potraw: buchty bolęcińskiej, hulajd mirowskiej parzybrody.

„Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii” - konferencja prasowa

To pierwsze produkty tradycyjne zgłoszone przez Lokalną Grupę Działania „Partnerstwo na Jurze”, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Aktualnie w powiecie chrzanowskim zarejestrowane są cztery potrawy, a w Małopolsce 164, łącznie w Polsce 1521.

To niezwykle ważne wyróżnienie, poświadczające wyjątkową jakość, wyśmienity smak i wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami produkcji, od co najmniej 25 lat oraz wspaniała promocja dla Ziemi Chrzanowskiej.

W konferencji udział wzięli przedstawiciele: parlamentu, władz wojewódzkich, samorządowych, instytucji kultury, członkinie kół gospodyń wiejskich, organizacje pozarządowe i grupy nieformalne, przedsiębiorcy, przedstawiciele telewizji i prasy.

W trakcie konferencji Prezes LGD Jerzy Kasprzyk przedstawił prezentacje multimedialną dotyczącą przebiegu prac, których efektem jest rejestracja tradycyjnych potraw powiatu chrzanowskiego.

Spotkanie stało się okazją dla podziękowań skierowanych do osób zaangażowanych w dokumentowanie i promowanie dziedzictwa kulinarnego regionu chrzanowskiego. Podziękowania otrzymali:
- Agnieszka Oczkowska – etnolog
- Maria Kuśmirek – przewodnicząca KGW z Bolęcina
- Halina Duda – przewodnicząca KGW z Dulowej
- Bronisława Jochymek – przewodnicząca KGW z Mirowa
- Marek Grabski – Dyrektor Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec
- Zbigniew Mazur – Dyrektor Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
- Agnieszka Bąk – kustosz Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
- Przewodniczące i Członkinie KGW z powiatu chrzanowskiego
- Danuta Kapcia – właścicielka Hotelu i Restauracji Platan
- Dariusz Barański – szef kuchni i Restauracji Platan

Konferencja to niezwykle ważne wydarzenie będące uwieńczeniem pracy wielu osób zaangażowanych w gromadzenie informacji na temat potraw i dawnych regionalnych smaków.

O konferencji napisali:
Tygodnik Ziemi Chrzanowskiej „Przełom”
http://przelom.pl/18235-mamy-coraz-wiecej-produktow-tradycyjnych.html

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
http://www.malopolskie.pl/Wydarzenia/Index.aspx?id=15680

Chrzanowska Telewizja Lokalna
https://www.youtube.com/watch?v=khykxQZa57k

Tradycyjne potrawy Ziemi Chrzanowskiej: buchta bolęcińska, hulajdy i mirowska parzybroda w ich oryginalnej wersji oraz „wariacjach” na ich temat można spróbować w Restauracji i Hotelu Platan, który stał się kulinarną wizytówka regionu.

Konferencję swoją obecnością uświetnili:
- Marek Sowa - Poseł na Sejm RP
- Grzegorz Lipiec – Członek Zarządu Województwa Małopolskiego
- Beata Chadzińska – reprezentantka Rady ds. Produktów Tradycyjnych
- Paulina Mrowczyk – Sekretarz Rady ds. Produktów Tradycyjnych
- Janusz Szczęśniak - Starosta Powiatu Chrzanowskiego
- Krzysztof Kasperek - Wicestarosta Powiatu Chrzanowskiego
- Tomasz Siemek - Burmistrza Miasta Alwerni- Radosław Warzecha - Wójt Gminy Babice
- Andrzeja Uryga - Zastępca Wójta Gminy Babice
- Beata Majkrzak - Pełniąca Funkcję Burmistrza Miasta Chrzanowa
- Jacek Latko - Burmistrz Libiąża
- Jarosław Łabęcki - Zastępca Burmistrza Libiąża
- Krystyna Barbara Siemek - Zastępca Burmistrza Miasta Trzebinia
- Jarosław Okoczuk - Zastępca Burmistrza Miasta Trzebinia
- Stefan Adamczyk - Prezes Chrzanowskiej Izby Gospodarczej
- Jan Smółka – Dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury, Sporu i Rekreacji w Chrzanowie
- Adam Potocki - Dyrektor Trzebińskiego Centrum Kultury
- Agnieszka Bąk – kustosz Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
- Agnieszka Oczkowska – etnolog Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec
- Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu chrzanowskiego
- organizacje pozarządowe
- grupy nieformalne
- przedsiębiorcy
- przedstawiciele telewizji i prasy

LGD „Partnerstwo na Jurze” bardzo serdecznie dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do naszego wspólnego sukcesu.

Obecnie analizowane są zgromadzone dokumenty źródłowe i trwają pracę nad przygotowaniem kolejnych wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Uczestnicy konferencji mogli skosztować tych produktów, tj.: krówki regulickiej (KGW Regulice), placków ziemniaczanych z pokrzywą (zgłoszonych przez Stowarzyszenia Emerytów i Rencistów „Wesoła Jesień” z Zagórza), biszkoptu dulowskiego (KGW Dulowa), chleba litewskiego (receptury Piekarni Luszowice), nalewki bogatego chłopa (KGW Kwaczała) oraz nalewki wiejskiej (KGW Gromiec).

Zachęcamy do współpracy przy rejestracji następnych produktów, ponieważ nasz region obfituje w wiele przysmaków, które zasługują na miano produktu tradycyjnego.