Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Powiatowy Lekarz Weterynarii informuje

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chrzanowie  informuje, iż  w dalszym ciągu obowiązuje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 207, poz. 1370 z 2010 r.).

Powiatowy Lekarz Weterynarii informuje

W powyższym rozporządzeniu zawarte są informacje dotyczące konieczności powiadamiania Powiatowego Lekarza Weterynarii przez posiadacza zwierząt na 24 godziny przed dokonaniem uboju o zamiarze dokonania uboju zwierzęcia w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (dotyczy uboju trzody chlewnej, nutrii, cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz). Wzór informacji o zamiarze przeprowadzenia uboju trzody chlewnej i nutrii stanowi załącznik nr 1. Natomiast powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz – stanowi załącznik nr 2.

Rozporządzenie nakłada obowiązek na ubijającego zwierzęta na potrzeby własne prowadzenia ewidencji ubijanych zwierząt (dane, które ma zawierać w/w ewidencja zawarte są w § 5, ust.2 niniejszego aktu prawnego), jak również właściwego zagospodarowania Materiału Szczególnego Ryzyka. Właściciel ma obowiązek przekazania materiału szczególnego ryzyka do najbliższego zakładu utylizacyjnego lub innego podmiotu zajmującego się obrotem ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego kategorii 1, zapatrując w/w produkt w Handlowy Dokument na materiał kategorii 1. Obowiązkiem właściciela jest również zgłoszenie w ciągu 7 dni od dokonania uboju zwierzęcia do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa celem wyrejestrowania, jeżeli przepisy o rejestracji i identyfikacji zwierząt nakładają na niego taki obowiązek. Ponadto osoba przeprowadzająca ubój będzie podlegała kontroli z ramienia Inspekcji Weterynaryjnej pod kątem zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka, prowadzenia stosownej dokumentacji z czynności ubojowych oraz ilości zbytego materiału szczególnego ryzyka.

Zgodnie z przedmiotowym rozporządzeniem mięso zwierząt poddanych ubojowi oraz mięso zwierząt łownych odstrzelonych (dziki), w celu produkcji mięsa na własne potrzeby poddaje się badaniu poubojowemu przeprowadzanemu przez urzędowego lekarza weterynarii – na wniosek i na koszt posiadacza tego mięsa lub podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym dokonano uboju.

Nie wyklucza to jednak obowiązku przeprowadzania badania mięsa pozyskanego z ubitej trzody chlewnej, nutrii i odstrzelonych dzików w kierunku włośni. Badanie na obecność włośni wykonuje się jedną z metod określonych w załączniku I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5.12.2005 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichnella) w mięsie. Badanie to wykonywane jest na koszt posiadacza mięsa lub podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym ubijana jest trzoda chlewna i nutrie z przeznaczeniem do spożycia na potrzeby własne.

            Próbki do badania na włośnie mogą być pobierane i badane  poprzez urzędowego lekarza weterynarii, o którym mowa w ustawie z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. nr 112, poz. 744 z 2010 r. tj. z późn. zmianami) w przypadku dokonywania badania poubojowego  przeprowadzonego przez w/w lekarza zgodnie z zapisami sekcji IV, załącznika I do rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego im Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2044, str.126, z późn. zm., Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t.45, str.75) na wniosek i koszt: posiadacza mięsa przeznaczonego na potrzeby własne lub podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym ubijana jest trzoda chlewna i nutrie z przeznaczeniem do spożycia na potrzeby własne. W przypadku nie zgłoszenia przez posiadacza zwierząt mięsa do badania poubojowego wykonywanego przez urzędowego lekarza weterynarii, właściciel mięsa pochodzącego od odstrzelonych dzików, ubitej trzody chlewnej i nutrii zobowiązany jest do  pobrania  i dostarczenia próbek do badania kierunku włośni. Sposób pobierania próbek do badania na obecność włośni  i zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii określa rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o którym mowa powyżej.

W odniesieniu do metod badania mięsa na włośnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chrzanowie informuje, iż mięso może zostać zbadane metodą wytrawiania lub metodą badania trichinoskopowego, przy czym wskazanym jest przeprowadzanie badania metodą wytrawiania ze względu na wysoką skuteczność wykrywania larw włośni w porównaniu z metodą trichinoskopową.  Ponadto w przypadku zastosowania badania metodą trichinoskopową  mięsa pozyskanego na potrzeby własne, określaną  w rozdz. III, zał.  I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005r.  ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni ( Trichinella ) w mięsie ( Dz.Urz.  UE L 338 Z 22.12.2005 , str. 60 , z późn. zm.) zachodzi bezwzględna konieczność:

1.      Poddania przed spożyciem mięsa pozyskanego na potrzeby własne obróbce termicznej poprzez podgrzanie mięsa do temperatury wewnętrznej wynoszącej co najmniej 710C,

2.      Mięso poddane badaniu trichinoskopkowemu, o którym mowa powyżej, nie może być wykorzystywane do przygotowania potraw z grilla lub w kuchence mikrofalowej.

Jednocześnie informuję, iż jeżeli w wyniku badania poubojowego, którego reguły określa § 8 oraz badania na obecność włośni, o którym mowa w § 7 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 207, poz. 1370 z 2010 r.) stwierdzono, że mięso jest zdatne do spożycia przez ludzi, wówczas urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania poubojowego.

Natomiast w przypadku stwierdzenia w wyniku  badania poubojowego nieprawidłowości mających wpływ na zdatność mięsa do spożycia, jak i stwierdzenie obecności larw włośni w badanej próbie, skutkuje uznaniem przez urzędowego lekarza weterynarii  mięsa za niezdatne do dalszego spożycia w drodze decyzji administracyjnej  oraz  stosownym  oznakowaniem  mięsa.

Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem zaświadczenia, o którym mowa powyżej.

 

Mając na uwadze powyższe Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chrzanowie przedstawia w załączeniu materiały informacyjne w przedmiotowej sprawie z prośbą o zamieszczenie na tablicach ogłoszeń, w miejscach ogólnie dostępnych oraz na terenie sołectw, celem rozpowszechnienia w/w informacji wśród szerokiego grona osób zainteresowanych, tym samym wpływając na zwiększenie świadomości i znajomości przepisów prawnych wśród w/w osób.

Ponadto uprzejmie informujemy, iż uruchomiona została strona internetowa Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Chrzanowie, na której sukcesywnie zamieszczamy komunikaty (http://piw.chrzanow.pl/).

 

 

 

Załącznik 1

Załącznik 2

Załącznik 3

Załącznik 4

Załącznik 5